Europa

Rondje Nederland 2021

Een week nadat we terug waren uit Mexico kreeg Ton last van een darmafknelling en moest met spoed geopereerd worden. Via een oude stomabreuk (erfenis uit Bolivia) had 2 meter dunne darm een weg gevonden en was terecht gekomen buiten het buikvlies. Na herstel gaven de behandelend artsen aan dat het niet verstandig was om weer te gaan reizen omdat er nog meerdere littekenbreuken waren ontstaan door alle operaties. Een volgende darmafknelling zou hij waarschijnlijk niet overleven en zeker niet wanneer we in landen zouden zijn waar de medische zorg niet zo goed was als in Nederland. Na overleg met de artsen afgesproken dat er na een half jaar een hersteloperatie zou gaan plaatsvinden, waarbij alle littekenbreuken door middel van een grote mat verstevigd zouden worden. Plannen voor verre reizen werden uitgesteld en we besloten om een rondje Nederland te gaan doen en verder gezellig weekendjes op pad te gaan met familie en vrienden. Ook hebben we deze tijd gebruikt om weer de nodige contacten op te pakken met vrienden en kennissen die we al lang niet meer hadden gezien.

Nadat Ton weer wat was hersteld zijn we een paar weekenden weg geweest  samen met vrienden en Mieke en Paul, de zus en zwager van Ton. Natuurlijk de nieuwe E-bikes mee en mooie fietstochten gemaakt. Eind mei zijn we begonnen met een rondje Nederland. We zijn gestart in Ravenstein waar we op de kade aan de Maas vrij hebben gestaan. Veel gefietst en bezoekjes gebracht aan vrienden in Ravenstein en Oss.

De volgende bestemming was  Zaltbommel dat in het land van Maas en Waal ligt. Op een camperplek in Hurwenen terecht gekomen.  Weer veel met de fiets erop uit langs de Waal en de Maas. De omgeving is hier erg mooi en er broeden veel ooievaars. Zaltbommel was knus en gezellig met zijn historisch centrum. In Heusden waren we weer aan de Maas beland. Heusden is een van de waterwerken die Holland moest beschermen tegen vijanden. Het oude centrum en de stadsmuren zijn nog in redelijk oude staat. Het had een klein historisch centrum wat leuk was om door heen te slenteren.

In Raamsdonksveer hebben we Germaine en Wim, de zus en zwager van Chantel bezocht en gezellig bijgekletst om de volgende dag naar Aarlanderveen te gaan. Daar hebben we op het erf van Henk Jan, Maureen en hun kinderen 2 nachten overnacht. Henk Jan en Maureen zijn goede vrienden die we hebben overgehouden van onze Afrika Reis. Samen met Henk Jan een storing van de zonnepanelen opgelost.

In Vijfhuizen kwamen we op een mega grote camperplek terecht. We hebben hier door de Haarlemmermeer gefietst, zijn naar Zandvoort en natuurlijk naar het oude centrum van Haarlem geweest. Vlakbij de camperplek was het monument van de MH 17 ramp waar we ook even zijn gaan kijken, iets wat zeer indrukwekkend was. Ook even naar de Polderbaan gefietst en een poosje vliegtuigen gespot.

In Noord Holland zijn de vrije of wat betaalbare kamperplekken moeilijk te vinden. Uiteindelijk zijn we op een gratis plek in Spanbroek geëindigd. Mooi plekje midden in de polder aan een kanaaltje langs het kleine centrum, alwaar een geweldige bakkerij heerlijk krentenbrood verkoopt. Naar Medenblik gefietst, een oud havenstadje met nog veel historische gebouwen. Hier konden we met fiets en al met de stoomtrein mee naar Hoorn. In Hoorn wat rond gelopen in het oude centrum en toen weer op de fiets terug naar Spanbroek. Op een gegeven moment kwam er een man een Mercedesbus fotograferen. Hij kwam ons bekend voor en na wat nadenken en een praatje bleek deze man vorige zomer onze Dancing Queen gekocht te hebben.

Via Den Oever over de Afsluitdijk naar Harlingen gereden. Onderweg geen mooie plekjes om te kamperen of ze waren helemaal vol. In Annaparochie op een boerencamping beland waar we maar een nachtje konden blijven omdat daarna ook alles was volgeboekt . Zo ook in Lauwersoog en Zoutkamp. Het leek of heel Nederland naar het redelijk Coronavrije Friesland was afgereisd. Een rondje langs het lauwersmeer gefietst en een terrasje gepikt en een heerlijk visje gegeten.

In Groningen was het minder druk en hebben we aan het Paterswoldemeer gestaan. Naar Groningen gefietst en de stad bezocht alwaar het naar onze zin in deze Coronatijd veel te druk was.Helaas was het weer minder deze dagen, veel wind en regelmatig regen.

In Drenthe in Nationaal Park “de Drentsche Aa” vlakbij het dorpje Balloo een prachtige plek gevonden aan de rand van de heide. Mooie fietsroutes hebben ze hier waarvan we er 2 hebben gefietst over de hei, langs vennen, hunebedden, molens en oude dorpjes. Van daaruit naar Nationaal Park “Dwingelderveld” waar we weer mooie fietstochten hebben gemaakt over de hei en langs vennen. Hier staat ook een radiotelescoop met een diameter van 25 meter die is gebruikt voor het in kaart brengen van neutrale waterstof in de Melkweg. Sinds 1998 wordt hij niet meer gebruikt en vanaf 2009 is het een rijksmonument. Hier in Drenthe is het ook erg druk; de fietspaden zijn overvol en het lijkt wel of heel Nederland op de fiets zit.

Wijhe aan de IJssel had een gezellige camperplek aan het water. Het was hier weer heerlijk fietsen en een bezoekje gebracht aan het zeer pittoreske Hattem en het mooie Deventer. Van hieruit even op de koffie bij Mat en Ans die hier op de camping stonden met hun camper en daarna naar Zutphen. Gezellige stad met leuke winkeltjes en gezellige terrasjes. Vanuit Zutphen naar De Lutte waar een “Overlandtreffen” was. Hier kwamen we weer reisvrienden uit Afrika en Zuid Amerika tegen. Na een paar super gezellige dagen na drie weken weer naar huis. Nederland is heel erg mooi, maar we missen het avontuur wel!

We zijn ook regelmatig weekendjes weg geweest met Paul en Mieke,  de zus en zwager van Ton en met vrienden. Zo zijn we in Renswoude, Den Bosch, Vorden, Goch, Holten, De Peel en de Biesbosch geweest. Ook hebben we een ballonvaart gemaakt boven Noord Brabant. Verder hebben we gedurende de zomer veel gefietst en genoten van onze eerste periode als pensionado’s.

Ton moest zich nadat we terug waren van ons rondje Nederland gaan voorbereiden op de hersteloperatie. Twee keer per week naar Fit For Surgery en 30 kilo afvallen! Gezien de passie voor reizen goed gemotiveerd en na vier maanden was hij bijna 30 kilo afgevallen en had hij een goede conditie opgebouwd. 23 november was het zover en werd hij juist voordat alle operaties weer vanwege corona werden gecanceld geopereerd.

In de tussentijd veel bezig geweest met nieuwe reisplannen. Mongolië behoorde vanwege Corona niet tot de mogelijkheden en al snel viel de keuze op Canada, Alaska en de VS. Voor het visum moeten we nog even naar Frankfurt omdat daar de wachttijd het kortste is en als het goed is gaan we de camper in week 16 verschepen naar Halifax. Op naar een nieuw avontuur!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *