Wie zijn wij > Reisverslagen > 2011 - 2012 > Swaziland

Swaziland

Moest de grensovergang naar Swaziland de tot nu toe de gemakkelijkste worden; het werd de vervelendste. Na alle andere grensovergangen waar we telkens moesten betalen in Dollars moesten we nu roadtax betalen in de landelijke Emalangeni of Zuid Afrikaanse Rand. Deze hadden we dus niet dus moesten we gaan wisselen in de taxfree shop. De wisselkoers is 8 Emalangeni of Rand voor 1 Dollar. Daar gaf men echter maar 6 Emalangeni of Rand voor 1 Dollar en er werden geen kleine dollarcoupures geaccepteerd. Je moest dus minimaal 100 Dollar wisselen wat een verlies betekende van 24 Dollar om omgerekend 8 Dollar Roadtax te betalen.  Lang leve de corruptie. Verders moesten we bij de Customs zaken doen met een zeer arrogante "Bitch". We krijgen ondertussen sterk de indruk dat het  grenspersoneel  geselecteerd word op onbeschoftheid!   Na een "vriendelijke" woordenwisseling waarbij de stoom uit de oren kwam maar weer snel naar de camper alwaar Chantel nog even snel alle vlees uit de diepvries had gehaald en in bed had gestopt. Maar goed ook, want alles werd gecontroleerd op aanwezigheid van ongekookte vleesproducten welke je niet mag invoeren. In ons bedje heeft nog nooit iemand gekeken dus daar lag alles veilig opgeborgen. Een grote koeienhoorn welke voor op de gril zat moest wel worden ingeleverd ondanks dat ik aangaf dat we hem gekookt hadden!

Was na de grenspassage in eerste instantie nog alles hetzelfde als in Mozambique; al snel veranderde alles. Hoe verder we Swaziland in reden hoe meer de armoede afnam. Onze eerste stop was in Hlane Royal National Park. Hier hebben we een Game drive gemaakt en veel neushoorns gezien. Eindelijk ook weer eens met oervriendelijke mensen geconfronteerd. De dag erop naar Mlilwane Wildlife Sanctuary gereden. Onderweg even geshopt in Manzini alwaar we in de supermarkt een cultuurshock kregen aangaande wat er weer allemaal te koop was en dit keer tegen normale prijzen. Met de handen vol met tassen werd Chantel  op de parkeerplaats nog even onderste boven gereden door een asociale weggebruiker. Dat werd dus de tweede "vriendelijke" woordenwisseling in twee dagen want hij vond dat wij "in de weg" liepen.

In het park deze keer niet met de auto een game drive gaan maken maar te voet omdat er geen gevaarlijke dieren in het park voorkwamen.  Wederom regende het dus hebben we een echte Hollandse wandeling gemaakt in Swaziland wat qua natuur vergelijkbaar is met Oostenrijk. Je rijdt continu in de bergen en het is een groot bos. Verder zijn de wegen smal en vaak erg steil. Alle dagen hebben we er regen gehad en het was er zelfs kou. Het dekbed is dan ook weer tevoorschijn gehaald.  We hebben er voor de eerste keer onze "Dichterbij" jassen gebruikt gesponsord door buurthuis "Van ons". Zo zijn we toch nog redelijk droog door Swaziland gekomen. Omdat het "lekker kou" was ook maar even een middagje gesleuteld. Door  vele "wasbordwegen" was er een tanksteun afgebroken  en verder de wagen ook maar weer eens doorgesmeerd. We hadden bij dit slechte weer ook een paar keer een accualarm gehad en bij controle bleek dat er een grote gel accu kapot was. Normale levensduur minimaal 5 jaar! Hoe dat weer kan is ons een raadsel. Kan dus ook op het boodschappenlijstje voor Pretoria evenals de Victronlader die het ook al begeven heeft. Dit waarschijnlijk doordat de stroomsterkte hier op en neer gaat tussen de 160 en 240 volt!

De volgende dag zijn we een glasblazerij gaan bezoeken waar ze van gebruikt glas mooie nieuwe glazen voorwerpen maakten. Hoe het mogelijk is weet ik niet maar zonder glas zijn we weer vertrokken. Vervolgens zijn we naar de grens gereden waar alles snel en netjes verliep. Het vlees lag weer in bed maar hierop werd deze keer niet gecontroleerd. Op naar Zuid Afrika!

 

  
Powered by CMSimple