Wie zijn wij > Reisverslagen > 2011 - 2012 > Malawi

Malawi

De grensprocedure verliep snel en zonder problemen. Het grootste oponthoud was dat we 3x dezelfde informatie moesten noteren in een groot boek. Toen we dachten dat we klaar waren werden we aangehouden en moest Ton mee naar een heel klein gebouwtje. Hier moesten we roadtax betalen. Daarna konden we Malawi inrijden. Het verschil met Tanzania was direct zichtbaar.
Hier in Malawi is op dit moment geen diesel te koop en levensmiddelen beginnen ook schaars te worden. De President heeft zich de woede van Amerika en Engeland op de hals gehaald en meent het land te kunnen regeren zonder buitenlandse hulp en dat terwijl Malawi altijd afhankelijk is geweest van buitenlandse hulp. (Malawi  is een van de armste landen van Afrika) Gevolg geen geld om buitenlandse producten te kopen waaronder brandstof om de economie op gang te houden. Er is weinig tot geen verkeer op de weg en datgene wat nog te koop is, is schrikbarend duur. We hebben voor ongeveer 1800 km brandstof bij ons en zullen dus moeten zorgen dat we weer op tijd aan de grens zijn met Zambia.

Lake Malawi is 585 km lang en op sommige plaatsen 100 km. breed. Het is het drie na grootste meer van Afrika. Het ligt in de Rift Vallei die van de dode zee tot aan de Zambezi vallei loopt in Zambia. Deze Rift vallei zijn we al in diverse landen tegen gekomen en heeft bergen van 1500 meter en hoger. Het meer is een grote bron van inkomsten voor de bevolking en het  word druk bevist. We kwamen langs vissersdorpjes waar kleine visjes in de buitenlucht op lange tafels lagen te drogen. Van verre roken we al als we in de buurt van zo'n dorpje kwamen.

In Chitimba aan het meer op een camping gestaan. Deze word door een stel leuke Nederlanders, Ed en Carmen, gerund. Hier hebben we de band  gerepareerd. Gelukkig bleek de buitenband nog helemaal heel te zijn. De binnenband was flink gescheurd en deze aan de campingmedewerkers gegeven die er weer elastieken van maken om meer op de fiets te kunnen meenemen. De band van een nieuwe binnenband voorzien en we kunnen gelukkig weer verder met een reserveband. Naast het runnen van de camping heeft Ed als grote hobby fotografie. Willen jullie hele mooie foto's zien van Afrika dan moeten jullie een keer inloggen op edpeetersfotografie.com.
Verders liggen we hier iedere avond om 21 uur in bed want dan slaapt heel Malawi! Om 18 uur is het hier dan ook al pikkedonker en 's morgens om 5 uur komt de zon al weer op. Dan begint het leven weer en zo ook voor ons.  We zitten dan ook iedere morgen om 5.30 uur al lekker buiten aan een ontbijtje!

Gingen we de vorige reis ook gewoon de herfst en de winter in, deze keer is het heel vreemd om de lente en de zomer in te gaan. Overal broedende vogels en drachtige en jonge dieren. Overal de bomen en planten in bloei. Deze keer  gaan we ook overal te maken krijgen met het regenseizoen wat een  beperking aangaande het reizen kan worden. Door heftige regenval kunnen wegen compleet wegspoelen en onbegaanbaar worden. Krijgen jullie te maken met gladde wegen door sneeuwval, wij gaan te maken krijgen met gladde wegen door blub!

Na 4 dagen Chimtimba Beach zijn we weer verder gegaan. De route was erg mooi. Al snel gingen we de bergen in en zagen we op bijna ieder bergtop een kleine nederzetting liggen. Onderweg gestopt bij de oudste bamboe hangbrug van Malawi. We kregen een volledige uitleg over het ontstaan van de brug en  de cultuur van de Phokastam in een piepklein museumpje.  In Mzuzu, een stadje in de bergen inkopen gedaan. Bij een apotheek geļnformeerd naar een zelf diagnose testset voor malaria en een zalfje en we kregen spontaan bij de dokter een consult. Vanuit de bergen weer naar het meer waar we in Kande  Beach terecht kwamen.  Dit is de grootste stopplaats van de overlandtrucks. Hier heerlijk een paar dagen  verder gerelaxt. In het meer gezwommen wat heerlijk was bij een temperatuur van 38 graden. De regenbuien uit Tanzania hebben ons niet gevolgt!

Toen we in Kande Beache vertrokken stonden er  jongelui net buiten de poort en riepen naar ons"check you're tyre" met de bedoeling dat we  zouden stoppen zodat ze ons hun koopwaar aan konden bieden(of misschien andere bedoelingen?). We zijn hier niet ingetrapt maar gewoon doorgereden. Even later bij een politie checkpoint  vroeg de agent eerst om eten en drinken. Toen we vertelden dat we geen eten en drinken hadden vroeg hij om geld. Dat hadden we dus ook niet. Hem aangegeven dat we alleen maar met creditcards werken. Vanuit Kande verder gereden naar Senga Bay. Hier zaten we 's morgens te ontbijten tussen de apen die zich van boom naar boom slingerden en Afrikaanse eekhoorns die in en uit de bomen klommen. Vanuit Senga Bay verder gereden naar Cape Maclear in het zuiden van Lake Malawi.

Onderweg naar Cape Maclear een tussenstop gemaakt in de Mua Mission. Dit is een van de oudste katholieke missieposten. De missiepost is  in 1902 is opgezet. Er is een kerk, een ziekenhuis, een school  voor doven en een werkplaats voor houtsnijdwerkers. De houtsnijwerken worden verkocht in een art galerie  en  ook kun je een bezoek brengen aan  de werkplaats. Er is een mooi museum waar je en goed beeld krijgt van de cultuur van de Yao, Chema en Ngoni stammen. Hier hebben we een opdracht gegeven om Dancing King uit hout na te maken. Betaald hebben we ook al en nu moeten we hem waarschijnlijk over een jaar een keertje ophalen!

In Monkey Bay nog even inkopen gedaan. Water was onderweg nergens meer te krijgen en gelukkig hadden ze in Monkey Bay nog wat op voorraad. Alle water wat we tot nu toe konden tanken komt rechtstreeks uit het meer. In het water zit echter de Bilharzia Parasiet  dus tanken we hier geen water.  We weten niet wat er gebeurd als het door het filtersysteem gaat dus lopen we dat risico liever niet. Vanuit Monkey Bay was het nog 18 km naar Cape Maclear. De weg was onverhard plaatselijk een groot wasbord  en soms erg spectaculair doordat je door de bergen reed. Bij aankomst op de Fat Monkey Bay Campsite was het in de camper maar liefst 42 graden. Gelukkig konden we stroom nemen en de airco bracht na enkele uurtjes eindelijk een beetje verkoeling. In Soedan was het ook heet, maar daar met een luchtvochtigheid van 5%. Hier is de luchtvochtigheid zo rond de 75% en zodoende is het ontzettend zwoel en voelt het veel warmer aan als in Soedan.

Het dorp Cape Maclear is een echt authentiek vissersdorp. Hier leven de mensen in, aan en op het meer. Er wordt in het meer geplast, gepoept, kleding gewassen, ze nemen er een bad en halen er ook hun drinkwater uit! 's Avonds varen de vissers uit om te gaan vissen. Het hele dorp ligt vol met diverse maten visjes die overal liggen te drogen. Je kunt je voorstellen wat dat betekend voor je reukorgaan!  Ondanks dat de mensen hier in Malawi erg arm zijn, zijn ze allemaal erg vrolijk. Ze lachen en zingen veel. Naar ons roepen ze lachend Mazunga wat "blanke" betekend.

Na 2 hele warme luie dagen waarin Ton bijna respect kreeg voor de lokale bevolking die de hele dag werkelijk niets uitvoeren, zijn we naar Lilongwe vertrokken. Dit ligt op 1200 meter hoogte dus werd de temperatuur weer wat aangenamer.

In Lilongwe werd duidelijk wat het betekent voor mensen om geen brandstof te hebben. Wanneer ze horen dat er een vrachtwagen met brandstof onderweg is haast iedereen zich naar dat specifieke tankstation en bouwen alles helemaal dicht om maar zo snel mogelijk aan de beurt te zijn. We hoorden dat er mensen zijn die meer dan 17 uur in de rij hebben gestaan voor een tank brandstof. Als er geen brandstof is hebben mensen er een dagtaak aan om te informeren wanneer er brandstof komt en voor welk pompstation. De sfeer onder de mensen word er ook niet beter op. We hebben hier ook gezocht naar een nieuwe reserve band maar helaas niet te krijgen in Malawi. Dus maar kijken of het in Zambia lukt. We hebben hier ook de gasfles laten vullen. Na verschillende pogingen en 3 uur wachten werd ons duidelijk gemaakt dat de pomp niet genoeg power had voor Europese tanks of flessen. Door de warmte word de pomp te heet en dan slaat de beveiliging eruit. De tank word nu 's morgens om 5 uur gevuld wanneer de temperatuur het laagst is. We kunnen hem dan ophalen en richting Zambia vertrekken.

 

  
Powered by CMSimple