Wie zijn wij > Reisverslagen > 2000 > Turkije heenreis

Turkije heenreis

De grenspassage was dit keer een fluitje van een cent. In Gazianteppe levensmiddelen ingeslagen bij een supermarkt.De weg tussen Gazianteppe en Sanliurfa was erg slecht en erg druk. Het weer was okť. We waren gewaarschuwd dat het in zuidoost Turkije tot ver in maart winter kan zijn met dikke pakken sneeuw en min 20 graden. Deze keer dus niet.

In Sanliurfa de heilige vijvers bezocht.Hier zou Abraham op de brandstapel worden verbrand tot God het vuur doofde.De vijvers lagen in een prachtig park en zaten vol dikke karpers.

In Dyabakir overnacht op een bewaakte parkeerplaats van de supermarkt Mygros.De stad was in 3 jaar tijd erg groot geworden. Veel Koerden zijn gedwongen om hier te gaan wonen.Er was ook veel politie op straat en regelmatig zagen we een razzia in een wooncomplex.Ook Ton is met de politie in aanvaring gekomen. Op zoek naar een internet cafť vroeg hij de weg bij een politiebureau waarop hij binnen moest komen en zich moest legitimeren. Hij had zijn paspoort niet bij zich waarop hij niet mocht vertrekken voor ze gechequed hadden dat hij met de camper bij de Mygros stond. Na wat telefoontjes mocht hij weer gaan. Het internetcafť heeft hij uiteindelijk gevonden.

Vanuit Dyabakir richting het meer van Van gereden. Dit is een prachtige route en de weg was weer prima.In Tatvan een plekje bij een benzinestation gevonden om te overnachten. Hier ligt nog sneeuw op de bergtoppen en het vriesthier 's nachts. Onder het meer van Van door naar Van gereden.We moesten over een pas van 2700 meter. Hier lag een dik pak sneeuw.

In Van bij een restaurant aan het meer een plek gevonden en daar

's avonds ook gegeten.Onze drank voorraad op gemaakt omdat de plannen waren om morgen Iran in te gaan. In Iran is het niet toegestaan om alcohol te gebruiken. De volgende morgen bleek dat ze ons opstapje hadden meegenomen.Na het ontbijt hebben we besloten omin Hakari de grensovergang naar Iran te nemen.De route was prachtig tussen en over de bergen heen. Er waren veel politie en legercontroles. Vaak moesten ze naast de paspoorten ook de campers nakijken. We zagen ook dat er veel leger op de been was. Deze reden allemaal in de allernieuwste voertuigen. Er is veel veranderd in drie jaar en dat allemaal i.v.m. de Koerden.Ook op de meest rare plekken zagen we dat er nieuwe kazernes waren gebouwd.

De nomaden met hun schapen en tentenkampen hebben we niet meer gezien. Die blijken verdreven te zijn en soms zelfs gedwongen om zich in een dorp of stad te vestigen. Die wonen nu dus allemaal in Dyabakir. Eenmaal zagen we dat het leger een groot huis opblies.

De route naar de grens werd steeds mooier. Hier wonen niet veel mensen. Na afen toe wachten i.v.m landslides vlak voor het invallen van de avond de grens bereikt

De grensplaats was een nogal luguber oord. We werden meteen bestormd door een kolonie kinderen die langs de camper stonden te schreeuwen naar ons en overal aan kwamen.

Na overleg met de douane mochten we op het grensterrein overnachten. Hier stonden we veilig en rustig.

  
Powered by CMSimple