Wie zijn wij > Reisverslagen > 2000 > TunesiŽ

TunesiŽ

Tijdens het Millenniumfeest wat we met de buurt, vrienden en familie in een grote tent gevierd hebben is het plan ontstaan om samen met Frans en RiŽtte een half jaar vrij te nemen om met twee camperseen rondje rond de Middellandse zee te gaan maken.In tegenstelling tot andere gemaakte plannen op feestjes welke niet doorgaan is dit plan wel serieus opgepakt.Vanuit reiservaringen in Oost Turkije en Marokko wisten we dat onze camper voor deze reis niet geschikt was. Het was een Safariways Fabriekscamper op een Fiat Ducato 2.5TD.Deze hebben we verkocht en hiervoor in de plaats een MB 609 verlengd en verhoogd gekocht van de gemeente Amsterdam. Het was een 11 jaar oude wagen met nog maar 35.000 km op de teller.De wagen was voorzien geweest van apparatuur om defecte riolering en waterleiding op te sporen en was dus maar beperkt ingezet.Deze wagen moest wel nog helemaal als camper verbouwd worden.Frans heeft zich een MB 508 gekocht en zo zijn we in Mei begonnen met de bouw van twee campers.In november waren de campers klaar en op 11 december zijn we samen met Frans, RiŽtte, hun eenjarige dochter Meis en de twee honden Joep en Floor richting TunesiŽ vertrokken.

Na nog geen uur rijden kregen Frans en RiŽtte net over de grens in Kaldenkirchen een klapband. Dat was even schrikken en direct al weer aan het werk! De rest van de reis naar Genua verliep voorspoedig. Omdat we vlak voor de kerstvakantie reisden was het er een topdrukte omdat vele TunesiŽrs in hun vaderland op vakantie gingen. Ze hadden de autoís afgeladen met spullen zoals wasmachines, koelkasten, diepvriezers, fietsen en tapijten. Deze waren van de imperiaal gehaald en lagen op de motorkappen en kofferdeksels van de autoís die vol zaten met grote gezinnen. Dit deden ze om niet hoger te zijn dan 1.90 meter waardoor ze nog in het goedkope tariefvielen. De overtocht duurde 24 uur en op de boot kon je al allerlei douaneformaliteiten regelen zodat je sneller door de douane kon in Tunis.


Na aankomst zijn we eerst 3 dagen in Tunis gebleven. Hier hebben we ook het visum voor Egypte geregeld.

Vanuit Tunis zijn we naar het noordwesten vertrokken tot vlakbij de Algerijnse grens. Het was hier erg groen en de wegen waren slecht.De mensen waren er erg vriendelijk; dit in tegenstelling tot Tunis waar men erg opdringerig was. Meis trok veel aandacht met haar blonde haartjes en werd regelmatig opgepakt en gekust door wildvreemde mensen. In dit gedeelte van TunesiŽ zijn veel Romeinse opgravingen waarvan we er enkele bezocht hebben.

De kerstdagen hebben we door gebracht in de heilige stad Kairouan. Van daaruit zijn we de woestijn in gegaan.

In Metloui hebben we een tocht gemaakt met een oude trein de ďLezard RougeĒdie door een prachtige kloof reed.

De oases Mides en Tamarza bezocht. Deze waren mooi maar wel erg toeristisch. Doorgereden naar de stad Tozeur alwaar we overnacht hebben. Tozeur bezocht waar het een groot feest was. De ramadan was afgelopen.

Hier ook een winkel gevonden die alcohol verkocht en onze voorraad bier en wijn weer aangevuld.

Door een zoutmeer; Chott Jerid en een zandstorm naar Douz gereden. Douz ligt midden in de woestijn.Hier hebben we een viaduct ďgeramdĒ. Ton dacht dat we eronderdoorkonden maar we waren toch een maatje te groot. Gelukkig reden we erg langzaam en was het viaduct gemaakt van een houten constructie. Wij hadden geen schade, het viaduct des te meer.De degelijke bouw van de camper heeft zijn eerste dienst bewezen.De weg naar Matmata was onverhard met grote gaten en gleuven.Matmata is een dorp met veel ondergrondse huizen. Je gaat eerst een diepe afgraving in en daar liggen in het rond de ondergrondse woningen aan. Wel lekker koel in de zomer.

Op Djerba hebben we de jaarwisseling gevierd. We waren speciaal op 31 december hier naar toe gereden omdat we dachten hier goed feest te kunnen vieren i.v.m de vele toeristen die hier verblijven. Het leek echter wel of wij de enige waren die daar behoefte aan hadden.Het was om 0.00 uur muisstil en er was niemand op straat.

Na een paar dagen lekker niets doen aan het strand zijn we weer het binnenland ingegaan om nog een aantal bergdorpen te bekijken. Op weg naar de grens werden we door kinderen bekogeld met stenen.Ton op de rem en achter de kinderen aan, maar ja die waren natuurlijk sneller dan Ton. Met een flinke deuk in de camper weer verder.

4 januari stonden we 's avonds voor de grens met LibiŽ. Hier hebben we overnacht.Hier stonden meerdere campers om te overnachten. Het waren een Hollands, Duits en Zwitsers stel welke door de Libische autoriteiten terug gestuurd waren omdat ze geen uitnodiging hadden van een toeristenbureau. Ze kwamen er niet in.

We hebben onze alcoholvooraad opgemaakt en zijn gaan slapen. In LibiŽ is alcohol verboden en in beslag laten nemen is zonde. De vraag of wij wel de grens over mochten was het gesprek van de avond.

  
Powered by CMSimple