Wie zijn wij > Reisverslagen > 1997 > RoemeniŽ

RoemeniŽ

Na een korte voorbereiding zijn we op 11 april 1997 vertrokken voor een reis van 3 maanden naar Turkije en Griekenland. De eerste 2 weken hebben we met 2 campers gereisd. Onze vrienden Jos en Mouse hebben ons vergezeld tot aan de zwarte zee in RoemeniŽ.

We reden net achter Koblenz in een politie fuik, de hele autobaan was afgezet en iedereen moest langs de politiecontrole. Ze waren op zoek naar Oost Europese autodieven. Aangegeven dat we daar wel naar toe gingen maar geen gestolen auto bij ons hadden! Jos en Mouse stonden niet lang daarna zonder diesel langs de weg. Gelukkig was de politie zo vriendelijk om hen te helpen en zo konden we weer verder.

In Oostenrijk was het koud en er viel natte sneeuw.Jos en Ton waren met de honden wandelen en zodoende probeerde Chantel de kachel aan te maken. Dit lukte niet zo goed. Chantel bleef het maar proberen tot er een grote knal volgde. Veel roet en een rookwolk, maar nog geen kachel aan. Toen de wandelaars terug kwamen de problemen verteld. Zij dachten vuurwerk gehoord te hebben! Later bleek dat het kachelpijpje van de camper was gelanceerd en een 50 meter verder op de parkeerplaats lag. Ton heeft de kachel zonder problemen aangekregen nadat hij de boel gerepareerd had.

In Hongarije werden we aan gehouden omdat we 25 km te hard gereden zouden hebben. Zo als altijd de discussie aangegaan en geweigerd te betalen. Uiteindelijk wilden ze weten of we een personenauto of vrachtwagen waren.

Nadat duidelijk was dat de camper in Nederland een personenauto was mochten we weer verder rijden.

Aan de Roemeense grens de gebruikelijk grensprocedures. Een visum kopen, de bagage laten controleren en de nodige stempels halen. De wegen waren het eerste stuk ontzettend slecht, daarna werden ze gelukkig iets beter.

Net voor Cluj Napoca overnacht bij Caban Leghia. Er lag volop sneeuw en het was erg koud. We hebben in het restaurant bij een warme kachel een paar flesjes Roemeense wijn soldaat gemaakt. Na de volgende ochtend in het restaurant te hebben ontbeten zijn we weer verder gegaan.

De wegen door de Karpaten waren erg slecht met grote gaten. De gemiddelde snelheid was niet hoog.Via een onverharde weg en een tunneltje waar we maar net door konden naar Lacu Rosi ( rode meer) gereden. Dit is een meer waar bij een aardverschuiving een bergtop ingevallen is en waar de bomen dus op kop in staan. Het water is rood gekleurd omdat de berg ijzerhoudend was. Het meer was nog bevroren en de bergen lagen nog vol met sneeuw. De kloof van Bicaz was schitterend, aan de bergwanden hingen lange ijspegels.We zijn er stapvoets door heen gereden omdat de weg een grote gatenkaas was.

In Iasi voor hotel Moldova op de betaalde parkeerplaats een paar dagen gestaan. In dit hotel heeft Chantel haar weekenden doorgebracht toen ze in 1991 voor het rode kruis heeft gewerkt. Heerlijk rond gelopen in de stad. Er is veel veranderd de laatste jaren. Er is van alles te koop maar voor de mensen hier erg duur. We zien ook veel bedelaars op elke straathoek. De zigeuners zijn erg opdringerig en vervelend.

Naar Husi gereden om op bezoek te gaan bij onze vrienden Costel en Gabi. Een aantal leuke dagen bij hen door gebracht, een lekker wijntje gedronken, heerlijk gegeten en veel gelachen. Naar de buitenhuizen van Ceausescu gewandeld, die even buiten Husi liggen.Een ervan ligt op een berg tussen de wijngaarden waar de Busuacawijn gemaakt wordt.De andere ligt onder aan de berg en was een jachthuis van waaruit ze konden gaan jagen. In een van de huizen kregen we van de bewakers een rondleiding. Toen we op de slaapkamer kwamen sprong Floor direct op bed. Wij baalden, maar de bewaker vond het niet erg. Ceausescu was ook een hond vertelde hij.

 

Het kindertehuis bezocht, hier hebben Jos en Chantel in 1991/1992 drie maanden gewerkt.De directeur heeft ons persoonlijk rondgeleid. Er waren veel nieuwe infirmres en kinderen ,waaronder twaalf die aids hadden. Deze kinderen werden apart begeleid en hadden geen contact met de andere kinderen in het tehuis.

 

Naar het zuiden van RoemeniŽ vertrokken. In Galati met de veerpont de Donau over gestoken. In de Donaudelta rond gereden, het is daar erg mooi. Natuurlijk erg veel water, riet en vogels. We hadden graag een boottocht willen maken maar we vonden het veel te koud. Vanuit de Donaudelta richting Zwarte Zee gereden. In Mammaia hebben we op een camping gestaan waar we een leuk plekje hadden uitgezocht. Buiten veel ratten was er niemand. Na een paar uurtjes kwam er iemand die ons de prijs van de camping vertelde en geld wilde incasseren. De prijs was zo belachelijk hoog dat we zijn vertrokken.

 

De zwarte zee kust gevolgd tot in Euforie-Nord. Hier zijn modderbaden die erg geneeskrachtig zijn. Hier zijn Jos en Mouse weer richting huis vertrokken en wij zijn verder gereden richting Bulgarije en Turkije.

  
Powered by CMSimple